Nieuws

‘NIEUW LAAGTERECORD HYPOTHEEKRENTE IN ZICHT’

Het laagterecord van de hypotheekrente wordt de komende maanden waarschijnlijk aangescherpt, meldt De Hypotheekshop. Vorige week werd het huidige laagterecord van 1,47% bereikt, een totaalgemiddelde.

De verlaging van de rente heeft twee oorzaken. De daling van de rente op de kapitaalmarkt sinds juli is de eerste oorzaak, gevolgd door het moeten behalen van targets voor dit jaar door hypotheekaanbieders.

Nieuwe spelers op de markt
Een andere trend die de Hypotheekshop opmerkt is dat er een nieuwe lichting financiers zich hebben gemeld. Het gaat daarbij om labels van traditionele geldverstrekkers: Lot Hypotheken (NIBC), Woonnu en Venn Hypotheken (beide NN), Vista Hypotheken (Rabobank) en Moneyou Hypotheken (ABN Amro). 

Sinds 2015 staan de traditionele partijen in toenemende mate onder druk door de komst van regiepartijen, die namens (buitenlandse) institutionele beleggers investeren in Nederlandse hypotheken. "Deze beleggers zijn op zoek naar een hoger rendement nu de kapitaalmarktrente laag is. Nederlandse hypotheken worden daarbij gezien als een veilige belegging. Om de strijd aan te kunnen gaan, lanceren steeds meer banken en verzekeraars zelf een regiepartij. Dit zorgt voor een verdere toename van de concurrentie op de hypotheekmarkt," aldus de Hypotheekshop. 

75% van de hypotheekaanvragen zonder NHG
Bij ruim 75% van alle hypotheekaanvragen gaat het om een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De garantie is beschikbaar voor woningen met een aankoopprijs tot € 325.000. 

 

Ook de NHG-rentes staan dicht bij hun laagste stand. Wie nu een hypotheek afsluit voor vijf jaar vast met NHG komt nu gemiddeld uit op een rente van 0,93%. 

VRAAG OP TIJD EEN ENERGIELABEL AAN

Er is nog steeds een tekort aan energieadviseurs en juist een toename in aanvragen van het verplichte energielabel. Daarom adviseert het ministerie van BZK om op tijd een afspraak te maken met een energieadviseur.

Er is een krapte op de markt van energieadviseurs en de levertijden van energielabels zijn hierdoor opgelopen. In een eerdere reactie op een motie uit mei, liet minister Ollongren weten dat de markt naar verwachting de komende maanden in balans zal komen. Zo stond de teller begin juni op 1.100 vakbekwame energieadviseurs en de minister ziet dit aantal iedere week toenemen. Momenteel zijn nog bijna 1.100 personen bezig om hun vakbekwaamheid te behalen, de minister voorziet dat dit voldoende is om aan de vraag te voldoen.

Opschorting advertentieplicht
Tot die tijd zijn de levertijden voor een energielabel echter langer dan gewenst en is het niet reëel om van een verkoper of verhuurder te verwachten dat op het moment van adverteren al een energielabel aanwezig is. Daarom heeft de minister eerder besloten om de opschorting van de handhaving van de advertentieplicht tot 1 juli 2021 te verlengen tot 1 januari 2022. 

Dit houdt in dat tot 1 januari 2022 er niet zal worden gehandhaafd op de verplichting om de energieprestatie-indicator te vermelden in de advertentie in commerciële media bij verkoop of verhuur van een woning of utiliteitsgebouw, indien er nog geen geldig energielabel is afgegeven. Is er wel een geldig energielabel afgegeven, dan moet deze wel worden vermeld.

Energielabel bij transactie wel verplicht
De verplichting van het hebben van het energielabel bij de transactie van de woning of het gebouw blijft tevens van kracht. Daarom is het van belang op tijd een afspraak in te plannen met een energieadviseur.

 

KLEINE VERBOUWING VALT DUURDER UIT DOOR HOGERE BOUWLEGES

Een kleine verbouwing valt dit jaar duurder uit vanwege hogere bouwleges, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Landelijk betaalt een huiseigenaar dit jaar voor een bouwvergunning gemiddeld 3% meer dan in 2020.

Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij. Bij de aanvraag van een dergelijke vergunning berekent de gemeente leges.

Renkum spant de kroon 
Van de 352 gemeenten die Nederland rijk is, stijgen er in 41 gemeenten de bouwleges voor een kleine verbouwing dit jaar met meer dan 10% en in drie gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50% omhoog.

De gemeente Renkum, in de regio Arnhem, is de uitschieter met een verhoging van 65% vanwege een wijziging in het berekenen van de leges. Een kleine bouwvergunning kost daardoor dit jaar € 450; een stijging van € 177 ten opzichte van vorig jaar.

120 gemeenten verhogen bouwleges niet
In 161 gemeenten blijft de stijging beperkt tot maximaal 5% en in 120 gemeenten wijzigen de bouwleges dit jaar niet. De legeskosten daalden in 14 gemeenten, het meest in Loppersum, Mook en Middelaar, Putten en Zoeterwoude met meer dan 30%. In deze gemeenten kost een kleine bouwvergunning dit jaar ruim € 100 minder dan in 2020. 

Tussen gemeenten zijn er ook grote verschillen in leges blijkt uit het onderzoek: waar Den Haag slechts € 100 berekent voor een kleine verbouwing (van €10.000) moet daarvoor in Veenendaal € 977 worden neergelegd; bijna 10 keer zo veel. Ook Terschelling (€ 943), Oegstgeest (€ 856) en Woerden (€ 821) berekenen hoge leges als voor een verbouwing een vergunning nodig is. Naast Den Haag zijn de legeskosten ook in Rotterdam (€ 163) en Leiderdorp (€ 155) relatief laag.

Hogere leges maken nieuwbouwwoning duurder
Ook kopers van nieuwbouwwoningen betalen bouwleges. De kosten zitten in de totaalprijs van de woning. In Montfoort en Renkum schieten de leges van een gemiddelde nieuwbouwwoning met bouwkosten van €170.000 (exclusief grondkosten en btw) dit jaar met meer dan 50% omhoog.

Daarentegen verlaagt Putten de leges voor een nieuwbouwwoning met 36% van €4.831 naar €3.073. Ook in Loppersum, Mook en Middelaar en Delft dalen de vergunningskosten voor een nieuwbouwwoning met 10% tot 21% aanzienlijk.

Landelijk stijgen de leges voor een nieuwbouwwoning dit jaar met gemiddeld 3,3%.